انتشار کتاب جنگ شیمیایی عراق علیه ایران

۲۵ اسفند ۱۴۰۰ | ۱۱:۰۶ کد : ۱۷۶۹۸ اخبار ستادی
کتاب جنگ شیمیایی عراق علیه ایران ( بررسی نظامی و حقوقی) توسط دکتر شیرزاد خزایی، عضو هیأت علمی گروه آموزشی تاریخ دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه بیرجند منتشر شد.
انتشار کتاب جنگ شیمیایی عراق علیه ایران

به گزارش روابط عمومی و اطلاع‌رسانی دانشگاه بیرجند، کتاب جنگ شیمیایی عراق علیه ایران حاصل ۷ سال فیش برداری شبانه روزی از سال ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۹ است که سرانجام در ۴۴۳ صفحه در سال  ۱۴۰۰  توسط دکتر شیرزاد خزایی به چاپ رسید. نگارنده در این کتاب تلاش کرده  است تا  با استفاده از اسناد آرشیوی، اسناد چاپ شده،  قطعنامه های شورای امنیت و مجمع عمومی  سازمان ملل، خاطرات دبیرکل های سازمان ملل مانند  کورت والد هایم و خاویر  پرز دکوئیار، خاطرات ژنرال ها و فرماندهان عراق همچون  خاطرات  ژنرال وفیق السامرایی و ژنرال حسین کامل حسن، و نیز خاطرات فرماندهان ایران ، روزنامه ها، منابع و مقالات  لاتین  و عربی و غیره . جنگ شیمیایی عراق علیه ایران را مورد واکاوی قرار دهد.
نویسنده تلاش کرده  تا  با رعایت اصل بی طرفی  و عینیت  حقایق  حملات شیمیایی عراق علیه ایران و مناطق کردنشین  شمال عراق  را مورد بررسی قرار  دهد. به عبارت دیگر  نویسنده تلاش کرده است  تا از نگاه یک فرانسوی و آمریکایی  جنگ شیمیایی عراق علیه ایران را روایت کند تا حقایق جنگ  برای همگان باور پذیر  باشد.
شایان ذکر است که این کتاب در  شش فصل  نوشته شده است:
فصل اول به تاریخچه استفاده از سلاح های شیمیایی می پردازد. در این فصل  جنگ شیمیایی، طبقه بندی و کلیات عوامل شیمیایی، تسلیحات شیمیایی در گذر زمان، عوامل شیمیایی در دوران جنگ سرد، تاریخچه خلع سلاح شیمیایی، معاهده ورسای، معاهده واشنگتن، معاهده   ۱۷ ژوئن  ۱۹۲۵ ژنو ، کنوانسیون منع سلاح های شیمیایی مورد بررسی قرار گرفته است.
در  فصل دوم به پیشینه  اختلافات مرزی ایران و عراق  از جمله تشکیل کشور عراق، معاهده ۱۹۳۷ ایران و عراق، دولت عراق از سقوط سلطنت تا روی کار آمدن صدام، دولت احمد حسن البکر و دولت صدام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
در فصل سوم علل و عوامل،  روند و نتایج  حملات شیمیایی عراق علیه ایران مورد بررسی قرار گرفته است.
همچنین در فصل چهارم به تجهیز شیمیایی عراق توسط کشورهای غربی و شرقی پرداخته شده  است. در این فصل نقش شوروی، نقش فرانسه، آمریکا، انگلیس و ایتالیا، آلمان و نقش کشورهای دیگر مانند شیلی، بلژیک و یوگسلاوی و غیره ... مورد بررسی قرار گرفته است.
همچنین در ادامه این فصل مجتمع ها و کارخانه های شیمیایی عراق از قبیل کارخانه سامرا، مجتمع القائم، مجتمع عکاشات، مجتمع تاجی، مجتمع سعد ۱۳ ، کارخانه بدر، موسسه دولتی حطین، تاسیسات دولتی القطاع، مجتمع سعد ۱۶، مجتمع فلوجه، کارخانه صنایع موشکی عراق و رآکتور اتمی ازیراک و غیره ... مورد بررسی  قرار گرفته است.
عملکرد سازمان ملل در جنگ ایران و عراق  در فصل پنجم مورد بررسی قرار گرفته است و  فصل ششم این کتاب به آمار شهدا و مصدومان شیمیایی  ایران و عراق می پردازد.

آخرین ویرایش۲۵ اسفند ۱۴۰۰